Papírmasé halloween tök készítés

Posted by:

Nem csak a papír iránit rajongásotok, vagy az újrahasznosító kedvetek vihet rá benneteket az alábbi ötlet megvalósítására. Nekem évek óta csalódás, hogy a gyönyörűen, hosszú idő alatt kifaragott halloween tökök csak a teraszon díszeleghetnek, mert, ha a lakásba rángatjuk be őket, 2-3 nap alatt megrohadva esnek össze a melegtől.

A papírmasé készítés nagyobb ördöngősségnek tűnik, mint amekkora valójában. Ráadásul nagyjából minden megtalálható hozzá otthon. A kicsikkel is remek elfoglaltság. Tehát hajrá, essünk neki, és élvezzük a közösen töltött időt.

Hozzávalók:

Lufi

Zsinór

Ragasztószal (elhagyható): maszkoló szalag, dekortapasz, akár szigetelő szalag is jó

Papír (lehet újságpapír, színes papír, de akár sima A4-es fehér lap is)

Ecset

Liszt, víz (ebből fogunk csirízt főzni a papírok egymáshoz ragasztásához) – helyette használhatunk folyékony ragasztót, de véleményem szerint a csiríz főzés önmagában is jó móka

Olaj, vagy zsíros krém (én kókuszzsírt használtam, de megteszi zsíros popsikrém, akár olaj is)

Elkészítés:

1., Főzzük meg a csirízt: 1,5 dl vizet langyosra melegítünk. Közben 3 evőkanál vizet 1,5 dl hideg vízzel csomómentesre keverünk, majd a már langyos vízhez keverjük. Folyamatos keverés mellett opálos masszát főzünk. Ha már sűrű, levesszük a tűzről és hülés közben néhányszor átkeverjük. Amíg hül elkészítjük a halloween tök formáját adó lufi alapot.

2., Fújjuk fel a lufit, kicsit nagyobbra, mint amekkorát szeretnénk, majd engedjünk ki levegőt. Ezzel elérjük, hogy az anyaga kicsit megnyúljon és könnyebben lehessen majd a kötözésnél szorosan ráerősíteni a madzagot. Ezután erősen kössük át zsinórral a kép szerint. A szalagot rögzíthetjük maszkoló szalaggal, dekortapasszal, akár szigetelő szalaggal, hogy ne csússzanak el.

3., A lufi így megkapta a formáját, és már egészen hasonlít egy tökre. Kenjük be a zsíros anyaggal, amire azért lesz szükség, hogy a lufit el tudjuk választani az elkészült formától. Nálunk a főzéshez használt kókuszzsír nagyon jól működött. Nem büdös, könnyű vele dolgozni, nincs szaga, és a bőrünk sem bánja.

4., A legjobb rész: tépkedjük hosszabb-rövidebb, ducibb-keskenyebb csíkokra a papírjainkat. A gyerekek ezt a részt élvezik a legjobban. Van aki ebben lesz a legelmélyültebb, mások a ragasztózást, kenegetést, papírok felhelyezését élvezik rettentően, ezért több gyerek esetén kitalálhatjuk azt is milyen módon osztjuk fel a feladatokat. Így igazi csapatmunka lesz, amit a kicsik is élveznek, nem lesz veszekedés közben, és a közös alkotás élményét is megtapasztalják.

5., Az első réteg papír felhelyezésénél nincs szükség csirízre. Egy nagy tálba vizet készítünk, ebbe mártjuk bele a papír darabokat, majd rásimítjuk a lufira. Az apró buborékokat simítsuk ki a papír alól.

6., Második rétegtől a végtelen rétegig J Jöhet a csiríz: Egy nagyobb, lapos ecsettel, de akár kézzel, kenjünk csirízt a lufira, majd jöhet egy újabb réteg vízbe mártott papír. És így folytatjuk: csiríz – vízes papír – csiríz – vizes papír. Mindezt tehetjük kifulladásig, de vannak ésszerű szempontok is: a halloween tökhöz legalább 4-5 rétegre van szükség. Ha más alakolommal késztenénk papírmasé technikával lenyomatot tárgyakról, lehetséges, hogy még több réteg szükséges, hogy elég kemény legyen a végeredmény.

7., Száradás után a tök festhető, rajzolhattok rá, vagy akár le is vághatjátok a tetejét. Így a lufi kikerül belőle, és a belsejébébe tehettek apró dolgokat, őszi kincseket, csokit, vagy pl. led izzósort, hogy szép fénye legyen. Mécsest nem szabad használni hozzá, nehogy a papír lángra kapjon.

Praktikus ötletek:

  • Állítsátok szűrőbe a lufit, hogy a felesleges víz lecsöpögjön, és ne áztassa el az alját.
  • Ha kész az egyik oldal, fordítsuk át a szűrőben
  • Nem szükséges a rétegek között megvárni a száradást, folyamatosan haladhatunk.
  • A papírlapokanka nem kell tocsogni a víztől, sőt ahogy haladunk a rétegekkel, néhol víz nélkül is felhelyezhetjük, mert az alsóbb rétegek víztartalma elég hozzá, egy kis csirízt rákenve fel is tapad.

Miért szeretem:

  • mert egyszerű, nem túldongolt, viszonylag könnyen kivitelezhető
  • a végeredmény általában nagyon jól sikerül, igazi sikerélmény
  • az elkészült forma tovább díszíthető
  • A kézzel való munkálkodás, tépkedés, lufi kenegetés, ragasztózás feljlesztik a kicsi kezeket. Az ilyen típusú játékos alkotásokhoz azok a gyerekek is mozgósthatók, akik nem élnek meg akkora sikert a rajzolás, színezés terén, és észrevétlenül fejlődik a finommotorikus készségük. A fiúkat is könnyen elcsábíthatjuk egy ilyen játékra, hiszen sokszor fontos tervezést igényel, mekkora darab papírra lesz szükség egy-egy hiányzó terület befekéséhez. Legalább is ez nagyon nagy szakértelemmel meg tudják vitatni-tervezni. Mi pedig örüljünk, hogy ilyen ügyesen és elményülten fognak valamiben részt venni.

 

0
  További bejegyzések
  • No related posts found.