Karácsonyi képeslapok nagyszülőknek – csináld magad

Posted by:

Ahogy közeledik az év vége, a karácsony időszaka, egyre bővülnek a teendőink. Ezzel egyidejűleg egyre erősebb bennem a vágy, hogy lelassuljak és az ünnep várást a maga szépségéért szeressem, és ne pokoli kipipálandó feladatlistának lássam. Évek óta törekszem arra, hogy a gyerekeim ne érzékeljék az ünnepek felnőtt oldalát. Azokat a – sokszor teljesen felesleges – elvárásokat, amiket mi támasztunk saját magunknak, majd nem tudunk maradéktalanul megfelelni nekik. Hogy a varázslatot és a melegséget lássák, minden érzékszervük beihassa az ünnep fényeit, illatait. Egyúttal megragadva a tél szépségét, elmerülne az évszak adta kincsekben és, mint minden évszakban, a természet és az életünk összhangjában.

Nagyon tetszik a képeslapírás régimódi bája. Én gyerekkoromban átéltem a képeslap küldésének és várásának az élményét, és azzal a gondolattal spékelem meg akkori élményeimet, hogy a mai gyerekeknek kifejezetten szükségük van az ilyen lassú élményekre. Megtanulni a várakozást, átérezni az idő jelentőségét, kézzel írni, szeretettel gondolni valakire.

Ezeket testesíti meg számomra a képeslapok világa, és mindezért gondolom, hogy nagy öröm készíteni, és nagy öröm egy ilyen kézzel írt, vagy készített képeslapot kapni.

A kisgyerekekkel azért hálás téma, mert rengeteg technikát lehet ötvözni, kipróbálni a készítése közben és éppen ezért korosztálytól függetlenül jó móka kicsikkel-nagyokkal. Ebbe a tevékenységbe a nagy testvérek is szívesen beszállnak, így együtt alkothat a család.

Hogy kezdjünk hozzá?

A gyerekekkel való kreatív munka alapja nekem, hogy készítsük ki előre az eszközöket, tegyük könnyen elérhetővé és vonzóvá az alkotáshoz szükséges tárgyakat.

Mondjuk el mit fogunk készíteni, mik a lehetőségek, de hagyjuk meg nekik, hogy saját istenadta szabad fantáziájuk, és kreativításuk vigye őket. Minden gyereknek vannak ötletei, és nagyon fontos, hogy hagyjuk őket, ne irányítsunk, ne akarjuk, hogy másoljanak, ezek nem szolgálják a saját önkifejezésre való törekvésüket.

Legyen egy jó alapunk a képeslaphoz, ami lehet papírboltban vásárolt színes karton is, de a környezettudatosabbak körbenéznek otthon és a műzlisdoboz kartonjára fehér, vagy színes papírt ragasztva máris kész a képeslap alap – a ragasztóból érdemes stiftes ragasztót választani, hogy ne itassa át a papírt -.

Lehetséges technikák

A legkisebbekkel nagyon egyszerű az ujjlenyomatos képek készítése, ráadásul a gyerekek zöme élvezi. Megrajzolhatjuk mi a kép alapját, pl. egy fenyőfát, amire ők teszik fel némi ujjfestékkel és a saját ujjukkal a díszeket.

Azok a gyerekek, akik nem szeretik összepiszkolni a kezüket, ragaszthatnak pl. papírfecni karácsonyfát, ami szintén nagyon egyszerű, és mutatós végeredményt hoz. Papírfecni helyett használhatunk dekortapaszokat, amivel nagyon könnyű bánni és nagyon mutatós lesz a végeredmény, de akár szalagokkal is egyszerű és szép képeslapok születhetnek.

A kicsit nagyobbakkal már határtalanok a lehetőségek, rajzolhatnak, festhetnek, hímezhetnek színes fonallal a kartonra, nyomdázhatnak, ragaszthatnak, vagy kombinálhatják az összes lehetőséget.

Ötletadónak mutatunk néhány mintát nektek.

A képeslapot ne felejtsétek el postára adni, így igazán nagy lesz az öröm nagyiéknak. De aki nem szereti a sorbanállást a postán, odaadhatja személyesen is, vagy csak dobja be simán a postaládába, ha meglepetést szeretne.

0
  További bejegyzések
  • No related posts found.