Ősszel gyerekekkel – a természetben

Posted by:

Ha már kikeseregtük magunkat, hogy véget ért a nyár, és kevesebbet tudunk együtt lenni a csemetékkel, kezdjünk el körbenézni, mert amíg egy pillanatra elfordultunk, beköszöntött az ősz a maga színpompás világával.

Én magam nyári „gyerek” vagyok, ezért is siratom minden évben a nyarat. Már augusztusban… Aztán, amikor rájövök, hogy az élet játékát játszuk, hirtelen minden a helyére kerül. Ismeritek Eleanor H. Porter: Az élet játéka c. könyvét? Most olvassuk itthon, és nagyon megfogott „az élet játéka”. Egyszerű, mindenben kell találni valami jót, bármi is történjen, meg kell nézni a jó oldaláról. Minimum 10 év körülieknek, ajánlanám a könyvet, de maga a mondanivaló természetesen korosztálytól független, nekünk felnőtteknek meg különösen jól jöhet.

Na, de akkor nyissuk ki a szemünket, nézzünk körbe, valóban beindult az ősz. Hurrá! Irány a természet!

Mindegy, hogy mennyi időnk van, mindegy milyen messzire megyünk, a kirándulásra fordított idő maga a lényeg. Amikor átadjuk magunkat mi is az időnek, és valóban megéljük a kirándulást. De az az idő, akkor tud csak kellemesen telni, ha mi anyukák, egy kicsit előrelátóak vagyunk.

Előkészületek: beszéljük meg nagyjából merre megyünk, mit fognak látni, keltsük fel az érdeklődésüket: „Megnézzük az utca legnagyobb diófáját”, „Ma csak piros faleveleket gyűjtünk”, „Hozok neked egy kincses zsákot, abban hazahozhatod a talált kincseket”. A lényeg a találékonyság, bármit elő lehet izgalmasan vezetni.

Mi közben gyorsan egy kis harapnivalót, italt készítünk, ez mindig jól jöhet, életkortól függetlenül, de ne aggodalmaskodjuk túl a dogot: amit bekészítenénk, hogy „biztos, ami biztos”, arra a legtöbb esetben nem lesz szükség. Azért merem állítani, mert végigcsináltam, ugyanígy, és végül soha nem kellett semmi a korábban életmentőnek gondolt csomagból.

Kiránduláskor: mindenképp érkemes, még a nagyok esetében is a figyelmüket fenntartani valami várható izgalommal; elmondani mi az úticél, milyen állomásnál állunk meg pihenni.

„Mikor érünk már oda?” – kérdezik újra és újra. Nos, ilyenkor újra a találékonyságunké a főszerep. Beiktathatunk egy kis étel-ital pihenőt, vagy kereshetünk újabb kihívásokat: gyűjtsünk a természet kincseiből, botokat, leveleket, terményeket, ezekkel aztán otthon folytathatjuk a mókát. Egy kis játékos bújócska, fogócska is kihozhatja a kicsiket az elkeseredésből.

Hazaérve: Tegyük a hazahozott gyűjteményt egy nagy tálba, vagy mindenki magának a sajátba, ahogy tetszik, és neki is állhatunk akár rögtön a kreatív időtöltésnek. Egy-egy ilyen séta alkalmával elég sokminden tud hazavándorolni, ami érdemes arra, hogy dísze legyen a lakásunknak, készítsünk belőle valamit, vagy esetleg megyegyük. Mennyivel izgalmasabb és finomabb a talált diót feltörni és elfalatozni, mint ami a kamraszekrényből került elő. Aztán ne feledjük kiüríteni a zsebeket, mielőtt a mosógép tenné. Nálunk pl. ennyi kincset rejt a kisfiam zsebe.

Alkotások a talált kincsekből: A gyerekek számára nagyon izgalmasak ezek kevésbé kontrollált körülmények, amit a talált kincsek esetében teremtünk. Végre olyan helyzet ez, amikor nem egy elvárásnak kell megfelelni – milyen legyen a végeredmény – hanem szabadon engedhetik a fantáziájukat. Erre legkreatívabb alapot a színes falevelek adnak, rengeteg szépséget készíthetünk belőlük.

Őszi díszek falevelekből:

Képek falevelekből: adjunk egy kis ötletet a gyerekeknek, aztán hagyjuk szabadon szárnyalni a fantáziát. Néhány gondolatébresztő ötlet: „Csinálj állatokat a falevlekből”, „Legyen falevél család, minden családtag legyen egy-egy levél”, „A házunk falevélből”, „Képzelj el egy kis falut, és ragaszd meg falevelekből”. A lapra ragasztott leveleket utána kiegészíthetjük filctoll rajzzal, festéssel, így még több tartalmat ki tudunk fejezni általuk.

Nyomdázhatunk is a falevelekkel, élvezve a gyönyörű természetadta mintákat, amit a levél erezete ad számunkra. A falevelet fessük be temperával, és nyomjuk rá egy lapra. Ugyanennek a fordítottja is izgalmas: a levelet helyezzük a lapra és fessük körbe, így a levél körvonalát kapjuk meg a képen.

Az egyes technikákat bátran kombinálhatjuk is, ezzel még izgalmasabb lesz a végeredmény.

Dekoráció otthonra: amíg a kicsik alkotnak, de akár velük együtt, az otthonunknak is készíthetünk dekorációt. A faleveleket laminálhatjuk, ragaszthatjuk lapra képként. Készíthetünk belőlük lógó díszt, cérnára felfűzve.

Néhány szép színes levelű faágat gyűjtve és vázába állítva nagyon egyszerű lakásdekoráció készíthető. A vázába 2/3 rész langyos vizet és 1/3 rész glicerint tegyünk, így akár hetekig szép marad az ág.

Nem baj, ha csak 20 percetek van egy sétára, és az utca végéig bandukoltok el. Akkor is magatokba tudjátok szívni az ősz színeit, illatait, és külön varázslat, ha nem a teljesítményért, hanem az örömért csináljátok mindezt.

0
  További bejegyzések
  • No related posts found.